Aleodor Imparat

A fost odata ca niciodata un imparat, caruia la batranete i se nascu un fiu. Imparatul a fost foarte fericit, pentru ca pana atunci nu mai avusese copii si i s-a indeplinit in sfarsit visul. Baiatului i-au pus numele de Aleodor si crescand a devenit foarte iscusit si curajos. Cand imparatul era pe moarte isi chema fiul la dansul si ii zise:
– Mor impacat ca ai sa te descurci cu treburile imparatiei, chiar si mai bine decat mine.

Vreau sa iti spun doar un singur lucru, pe muntele care se afla in departare se afla mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, sa ai mare grija sa nu calci pe pamanturile lui.

Aleodor, desi era foarte tanar s-a descurcat bine la conducerea imparatiei. Cand avea putin timp liber ii placea sa mearga la vanatoare, dar avea intotdeauna timp sa asculte de povata tatalui sau si sa nu mearga pe muntele cu pricina. Intr-o zi, urmarind un vanat, nu a observat ca a calcat chiar pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop. Nu a facut decat cativa pasi si dihania a si aparut in fata lui vrand sa-l inrobeasca, ca pe toti cei care ii calcau pamanturile. Aleodor Imparat l-a rugat sa-l ierte pentru ca nu a facut-o cu intentie. Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop l-a facut las pentru ca se ruga de iertare, atunci Aleodor i-a propus sa se lupte.

Dar Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop nu vroia sa lupte, ii ceru sa aduca pentru el de sotie pe fata lui Verdes Imparat. Ca sa scape de robie Aleodor ii promise ca o va aduce.

Pe drum a vazut la marginea unui lac o stiuca ce se zbatea pe uscat. Aleodor s-a bucurat ca are ce manca, dar cand a luat stiuca in mana, aceasta i-a spus:
– Sa nu ma omori, voinice! Arunca-ma inapoi in lac si te voi rasplati si eu candva!

Aleodor puse stiuca in apa si ea ii dadu un solzisor, la care de se va uita, stiuca ii va veni in ajutor.

Mai tarziu intalni un corb care avea aripa rupta si il ruga sa i-o lege. Aleodor l-a ajutat pe corb si acesta i-a dat o pana fermecata si i-a spus:
– Cand vei avea nevoie de ajutor, scoate pana si gandeste-te la mine si eu voi veni.
Mai merse un timp si vazu pe jos un taune. Aleodor Imparat a vrut sa-l calce cu piciorul, cand acesta ii spuse:
– Aleodor Imparat, cruta-mi viata si te voi ajuta si eu la nevoie! Baiatul nici nu s-a mirat ca taunul stie cum il cheama si bineinteles ca i-a crutat viata. Atunci taunul i-a daruit o bucatica din aripa lui, sfatuindu-l sa o scoata la nevoie si el va veni intr-o clipa ca sa il ajute.

Dupa o cale lunga Aleodor a ajuns si la palatul lui Verdes Imparat. Ii spuse imparatului ca a fost trimis sa ceara mana fetei. Imparatul ii spuse ca daca se va ascunde trei zile la rand, astfel ca fata lui, macar o singura data sa nu il gaseasca, atunci fata va fi a lui. Iar de il va gasi in fiecare zi capul sau va fi asezat in singurul par din cei o suta care a ramas liber. Aleodor se invoi, caci ii promisese capcaunului ca ii va aduce fata.

A doua zi se tot gandea Aleodor unde sa se ascunda si isi aduse aminte de stiuca, pe care o chema in ajutor. Ii povesti stiucii care e necazul si ea il transforma intr-un cosacel si il ascunse pe fundul marii.
Cand se trezi fata isi lua ocheanul fermecat si incepu sa-l caute. L-a cautat toata ziua si nu il vede nicaieri. Spre seara se uita si in fundul marii si il zarii intre cosacei. Fata a ras si l-a rugat pe tatal sau sa nu-l omoare, chiar daca il va gasi de trei ori, pentru ca e mai istet si mai chipes decata ceilalti pretendenti.

A doua zi Aleodor l-a chemat pe corb in ajutor. Acesta l-a preschimbat intr-un pui de corb si l-a luat cu el in stol. Fata iar a avut de furca sa-l caute, ceilalti voinici pe care i-a cautat pana atunci s-au ascuns tot timpul in locuri usor de aflat. Spre seara fata si-a intors ocheanul cel fermecat in sus si l-a zarit pe flacau intre pasari.
A treia zi Aleodor era cam necajit, ca nu s-a putut ascunde fara sa fie gasit si se temea ca ii va ajunge capul in par. L-a chemat pe taun si i-a spus nenorocirea. Taunul l-a preschimbat intr-o lindina si l-a ascuns chiar in parul fetei de imparat. Fata s-a trezit si a cautat peste tot, dar nu a reusit sa-l gaseasca. Era suparata pentru ca simtea ca baiatul era undeva in preajma ei. Seara a spus cu glas tare ca se da batuta, atunci Aleodor s-a preschimbat iar in om. Verdes Imparat ce sa faca, i-a data fata, mai ales ca aceasta mergea cu draga inima.

Pe drum cand se intorceau, lui Aleodor i se facu somn si s-a culcat cu capul in poala fetei si a adormit. Fata imparatului se tot uita cu drag la el si l-a sarutat. Atunci Aleodor a sarit ca ars si i-a povestit ca nu pentru el a cerut-o de nevasta. Fata s-a cam necajit, dar fiind o fata foarte inteleapta a zis ca va rezolva problema. Cand au ajuns la Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, pocitania s-a bucurat ca i-a sosit mireasa, dar fata se purta foarte urat cu el si ii spunea cuvinte ne la locul lor pentru o fata de imparat bine educata. Capcaunul a plesnit de necaz, auzind atatea ocari.
Atunci Aleodor Imparat s-a insurat cu fata si au domnit fericiti peste domeniile lor si pe ale capcaunului.

Advertisements
Published in: on January 22, 2010 at 9:20 AM  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://povestiadunate.wordpress.com/2010/01/22/aleodor-imparat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: