Bunicuta Holle

A fost odata ca niciodata o femeie care traia intr-un satuc, impreuna cu cele doua fiice ale ei, dintre care una ii era fiica vitrega. Fata vitrega era foarte harnica si facea toate treburile gospodariei: avea grija de animale, deretica in curte, si pe deasupra, mai stia sa si teasa foarte frumos. Cealalta era insa tare sluta si lenesa. Toata ziua nu facea alt ceva decat sa se gandeasca la cum sa faca o noua boacana. Intr-o zi, fata cea rea fura din cosulet fusul surorii vitrege si il arunca in fantana. Voia ca mama ei sa se supere pe biata orfana si sa o pedepseasca. Fata cea buna se intrista vazand ca toata munca ei fusese in zadar. Bietei copile ii era insa si mai tare frica de mania mamei sale vitrege. Nu stia ce sa faca si, in cele din urma, se hotara sa coboare in fantana, sa caute fusul pierdut. Dupa ce cobora o buna bucata de drum, fara sa dea de fundul fantanii, micuta orfana lesina, iar cand se trezi, vazu ca se afla pe o pajiste foarte frumoasa, insorita si plina cu flori. Ii era teama sa se intoarca la mama ei vitrega, care ar fi pedepsit-o fara mila, asa ca se hotara sa ramana pe pajistea fermecata, sperand ca cineva sau ceva ii va alunga intr-o buna zi tristetea. Fata porni iar la drum si merse si merse, pana cand ajunse langa un cuptor. Cuptorul era plin cu paini, care insa nu erau paini obisnuite, caci aveau glas si stiau sa vorbeasca:

– Scoate-ne repede! Scoate-ne, ca altfel ne ardem! Suntem, coapte de mult!

Fata orfana lua frumos lopata de lemn si scoase pe rand toate painile. Dupa ce cinsti astfel cum se cuvine munca celui ce facuse painea, isi vazu mai departe de drum. Si cum mergea, pe marginea drumului zari un pom plin cu mere. Fructele coapte erau o povara grea pentru crengi si pomul ii ceru ajutorul fetei:

– Scutura-ma! Scutura-ma! Toate fructele mele sunt coapte!

Si fata – care avea suflet bland si bun – ajuta si pomul. Dar nu se opri, ci isi continua drumul. Cu cat patrundea mai adanc in padure, cu atat mai frig i se facea.
In cele din urma, ajunse la o casuta, acoperita in intregime de zapada.In casuta, langa soba, statea o batranica, pe al carui chip stralucea un zambet plin de blandete. O primi cu bratele deschise pe fata, care-i dadu politicos binete si o intreba daca nu vrea sa fie slujitoarea ei. Femeia incuviinta bucuroasa. Datoria ei era sa aiba grija de catel, de pisica si sa deretice in fiecare zi. Dar, mai cu seama, fata trebuia sa aranjeze si sa scuture bine asternuturile bunicutei. Pernele trebuiau scuturate cu putere, de sa le mearga fulgii. Si asta pentru ca batranica cea buna, care ii oferise adapost fetei, era de fapt bunicuta Holle.
Cand pernele ei erau scuturate astfel, incat sa zboare fulgii din ele, atunci ningea in toata lumea. Fata era foarte harnica si priceputa. Ea avea grija de catelul si pisica jucausa, facea curatenie in fiecare zi si niciodata nu uita sa scuture pernele, asa cum i se ceruse. Bunicuta Holle zambea multumita si era fericita ca daduse peste o fata atat de blanda si buna, care era tot timpul vesela si avea mereu cate un cuvant bun pentru toate pasarile si pentru toate animalele padurii.
Fata sluji la bunicuta timp de un an. Dupa ce trecu anul, se hotarase sa se intoarca la mama si la sora ei vitrega. Bunicuta Holle ii porunci sa se duca sub streasina casei si sa tina bine sortul. Apoi rosti cuvantul magic si picaturile de ploaie se transformara in banuti de aur. Aceasta fu rasplata pentru bunatatea ei si pentru grija ce le-o purtase catelului si pisicii, dar mai ales pentru ca scuturase intotdeauna pernele.
Cu banutii de aur primiti de la bunicuta Holle, fata porni spre casa, intorcandu-se la mama ei vitrega si la sora cea sluta si lenesa. Amandoua fura tare mirate, cand o vazura in curte. Fata se schimbase, zambea, iar sortul ei era plin cu banuti de aur. Fata cea sluta a femeii incepu s-o descoase pe sora ei vitrega, caci era tare curioasa sa afle unde fusese si de la cine primise banutii de aur.
Dupa ce le-a povestit totul de-a fir a par, sora cea vitrega se hotara si ea s-o caute pe bunicuta Holle, caci tare-si mai dorea sa se imbogateasca. Si, uite-asa, pleca de-acasa si fata cea lenesa. Pe drum, se intalni si ea cu painile din cuptor, dar nu le ajuta. Apoi pomul o ruga sa-l scape de povara grea a fructelor coapte, dar ea se facu ca nu-i aude rugamintea. Ajunse apoi si ea la casuta bunicutei Holle, care o intreba daca nu vrea sa-i fie slujitoare. Dar fetei lenese nu-i placea munca. Nu matura prin casa, nu hrani catelul si pisica si nici o data nu scutura pernele. Asteapta doar ziua in care se va implini un an de la plecarea ei de acasa, sperand ca va fi rasplatita, la fel ca sora ei vitrega. Cu chiu, cu vai, trecu si anul sorocit.
Bunicuta Holle isi lua ramas bun si de la aceasta fata, poruncindu-i sa mearga la streasina casei. Rosti din nou cuvantul fermecat, dar, in loc de banutii mult asteptati, incepu sa curga smoala. Fetei i se facu rusine si se intoarse cu capul plecat spre casa. Cand o zari, cocosul se urca pe ghizdul fantanii si striga:

– Cuuucuriiiguuuu, s-a intors fata cea lenesa! A venit cu buzunarele goale. Ce rusine!

Fata arata de ti-era mai mare mila: din par ii curgea smoala, iar hainele ii erau tare murdare.
Ii povesti mamei sale cum fusese la bunicuta Holle si ii spuse ce rasplata primise in schimb. Abia acum pricepu fata ca nu se purtase asa cum se cuvenea si isi dadu seama ca munca nu trebuie dispretuita. Mai intelese ca nu are voie sa leneveasca, asteptand ca altii sa munceasca pentru ea si s-o serveasca. Isi ceru iertare de la sora ei vitrega si o ruga sa nu fie suparata pentru necazurile pe care i le pricinuise.
Fata cea buna o ierta bucuroasa si isi imparti banutii cu mama si sora ei. Apoi traira fericite pana la adanci batraneti.

Advertisements
Published in: on January 22, 2010 at 6:50 PM  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://povestiadunate.wordpress.com/2010/01/22/bunicuta-holle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: