Concursul de alergare

S-a intamplat intr-o duminica de toamna. Ariciul statea in fata usii sale fredonand un cantecel. Deodata ii trecu prin cap ca ar fi bine ca, in timp ce nevasta-sa ii spala si ii spala si-i imbraca pe copii, el sa dea o raita pe ogor, sa vada cum se dezvolta sfecla. Pe drum il intalni pe iepure care si el pornise pe ogor sa-si cerceteze varza. Ariciul il saluta pe iepure cu “Buna dimineata!”, dar iepurele, care-si dadea aere de domn mare si tare, nu-i raspunde salutului, ci i se adresa direct : “Cum de te afli asa de dimineata pe ogor?”. La care ariciul a raspuns: “Ma plimb”. Razand ironic, iepurele isi continua vorba: “Cred ca ai putea sa-ti folosesti picioarele pentru un scop mai bun”. Aceste vorbe l-au indignat pe arici. Nu suporta ca sa se lege cineva de picioarele sale care din nastere erau strambe. “Iti inchipui, desigur, ca poti realiza mai multe cu picioarele tale”, ii spuse si el iepurelui. “Sunt sigur de aceasta”, a fost raspunsul acestuia. “Daca ne-am lua la intrecere, ti-as lua-o inainte cu viteza vantului”, declara ariciul. “Ma faci sa rad! Cu picioarele tale strambe?!, replica iepurele. Dar, din partea mea, daca vrei neaparat sa te intreci cu mine, n-am nomic de obiectat. Sa fie precum doresti!. Pe ce pariem?”. “Pe un taler de aur si o sticla cu vin”, zise ariciul si iepurele fu de acord
Inaintea startului insa, ariciul dorea sa dea o fuga pana acasa, sa imbuce ceva fiindca in acea dimineata inca nu mancase si stomacul ii era gol. Il asigura pe iepure ca se va intoarce intr-o jumatate de ora. Mergand spre casa isi spunea ca iepurele se bazeaza pe picioarele sale lungi. Dar o sa-i arate el acestuia. Se crede domn distins, dar este un increzut prost. Trebuie sa-i dea o lectie! Ajuns acasa, ariciul ii spuse nevestesei: “Imbraca-te repede, trebuie sa vii cu mine pe ogor. “De ce esti atat de grabit?, il intreba ea. “Am pariat cu iepurele ca alerg mai repede decat el si tu trebuie sa fii de fata”. “Vai de noi, striga doamna Arici, ti-ai pierdut mintile? Cum iti inchipui ca te poti lua la intrecere cu iepurele”?. “Taci, nevasta, spuse ariciul, asta ma priveste pe mine.” Ce era sa faca doamna Arici? N-avu incotro. Vrand-nevrand ea trebui sa-si urmeze sotul.

Pe drum ariciul ii explica nevestei sale: “Asculta-ma, pe fasia aceea de ogor urmeaza sa ne intrecem. Iepurele alearga pe una din brazde, eu pe cealalta. Sus luam startul. Tu nu ai altceva de facut decat sa te asezi in capatul de jos al brazdei. Cand iepurele se apropie, tu il intampini strigand: Eu am ajuns deja!” Ariciul ii arata nevestei sale locul unde sa stea, iar el urca in susul brazdei unde iepurele se instalase deja, asteptandu-l.Se asezara fiecare in brazda sa si iepurele numara: “Unu, doi, trei!”, gonind apoi, ca trasnetul, in josul brazdei. Ariciul facu doar trei pasi, se ghemui in brazda si ramase nemiscat. Cand iepurele ajunse la un pas de capatul celalalt al brazdei, nevasta ariciului il intampina strigand: “Eu am ajuns deja!”. Nu mica a fost uimirea iepurelui. Nu se indoi nici o clipa ca ariciul in persoana il intampinase la capatul brazdei, si asta pentru ca, precum se stie, d-na Arici seamana cu sotul ei ca un ou cu celalalt. Totusi, iepurele era de parere ca la mijloc nu este lucru curat. “Alergam inca o data”. Si din nou tasni la drum ca din pusca. Astfel iepurele alerga de saptezeci si trei de ori si de fiecare data cand ajungea la unul din capetele brazdei dl. Sau d-na Arici il intampinau cu strigatul: “Eu am ajuns deja!”. Sleit de puteri, dupa atata alergare, iepurele se prabusi la pamant. Ariciul isi lua castigul si nevasta si se intoarse vesel acasa.

Advertisements
Published in: on January 22, 2010 at 7:03 PM  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://povestiadunate.wordpress.com/2010/01/22/concursul-de-alergare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: